Antigua Guatemala en de beklimming van de Pacaya

Vlak bij Antigua ligt de vulkaan de Pacaya. Een nog actieve vulkaan die in 2005 voor het laatst is uitgebarsten. Wij besloten met een klein groepje van vijf onverschrokken avonturiers deze vulkaan te gaan beklimmen. Onze gids, die luisterde naar de welluidende naam Julio Rolando Menchu, leidde ons door het onherbergzame landschap naar boven.

De zware klim voerde in het eerste deel dwars door de jungle. Twee zwerfhonden die we onderweg tegenkwamen sloten zich bij onze groep aan. Onderweg moesten er diverse hindernissen genomen worden. Het pad dat onze gids koos was niet overal even goed begaanbaar, maar we liepen zo wel in een rechte lijn naar boven. Onderweg hadden we soms een prachtig uitzicht en konden we in de verte de Stille Oceaan zien.

Dichter bij de top van de vulkaan aangekomen was er geen begroeiïng meer en liepen we over vulkanische stenen en as. In dit maanlandschap liepen we door het wolkendek heen om de hoogte te bereiken waar de vulkaan haar magma liet ontsnappen.

Eenmaal boven aangekomen was de temperatuur een stuk gestegen. Een stroom vloeibare lava van meer dan 1000 graden, rechtstreeks uit het binnenste van de aarde, was hiervoor verantwoordelijk. Je kon de hete stenen horen sissen en knetteren. Wij konden dit aardse geweld op slechts enkele respectabele meters afstand aanschouwen, wat een onvergetelijke indruk maakte. De vulkaan was bedwongen.

De stromende rivier van lava:

 • Door Herma, september 27, 2008 @ 7:58 am

  Gefeliciteerd jongens, van mij mogen jullie een vulkaandiploma.
  Jullie zullen wel stijf worden van die lange hobbelritten en dan die sportieve uitspattingen. Is de groep leuk genoeg.
  Groetjes

 • Door Rose, september 27, 2008 @ 8:44 am

  Wat is dat specta met de filmpjes als bewijs. Dit is niet cool maar HOT!
  Zo te horen is de corruptie goed ontwikkeld. Pas maar op aan het eind an de trip, dat je je gadgets niet kwijtraakt. Ik vindt jullie wel lef hebben horen met die tocht door de jungle. Nog vreemde beesten daar?

 • Door Fleur, september 27, 2008 @ 9:00 am

  Hee Jer!

  Wat ontzettend indrukwekkend! Echt lava… Heb je het een beetje naar je zin?

  dikke kus Fleur

 • Door Bowie, september 27, 2008 @ 10:04 am

  Dit zijn wel indo-achtige praktijken! Vulkaan beklimmen, tocht door de jungle en dan ook nog twee zwerfhonden erbij! Niet normaal!

  Bizar dat je stromende lava hebt gezien zeg…

  groet,
  boot

 • Door Steef, september 29, 2008 @ 6:13 pm

  Ow Ow.. Ik weet niet hoelang ik deze weblog nog in de gaten kan houden.. Ik word alleen maar jaloerser!! SjesuZz wat een vette reis!!

 • Door JeWe, oktober 6, 2008 @ 11:19 am

  bak-lava……

 • Door Jeroen, mei 29, 2010 @ 10:23 am

  Nieuws! Het blijkt dat de Pacaya is uitgebarsten. Onze voetstappen op de vulkaan zijn dus zo goed als zeker verloren gegaan… Een apart idee dat de bergtop waar wij op gelopen hebben nu één grote lavazee is geworden. Van Nu.nl:

  Doden door vulkaanuitbarsting in Guatemala
  28 mei 2010 06:01

  GUATEMALA-STAD – Bij een zeer krachtige uitbarsting van de vulkaan Pacaya in Guatemala is donderdag een grote hoeveelheid as uitgestoten. Drie mensen zijn omgekomen, onder wie een lokale verslaggever en twee kinderen. Een kind wordt nog vermist.

  Dat heeft de regering vrijdag laten weten. Het vliegverkeer van en naar Guatemala-Stad is stilgelegd en de scholen blijven dicht, aldus Guatemalteekse media.

  Meer dan tweeduizend bewoners van dorpen rond de meer dan 2500 meter hoge vulkaan zijn door het leger geëvacueerd.

  De in het gebied aanwezige toeristen zijn volgens de Guatemalteekse autoriteiten inmiddels in veiligheid gebracht.

  Volgens het Insivumeh, het instituut dat onder andere vulkanische activiteit in de gaten houdt, spuwt de Pacaya sinds donderdagavond stenen en as uit. Boven de vulkaan heeft zich een kolom as van ruim 1,5 kilometer hoogte gevormd.

  De Pacaya, die zo’n 30 kilometer ten zuiden van Guatemala-Stad ligt, is een van de meest actieve vulkanen van Latijns-Amerika. Sinds 1965 is de vulkaan vrijwel continu actief en werd het een populaire attractie onder toeristen. De laatste uitbarsting van deze omvang had plaats in 1998.

Andere links naar dit artikel