Maximon en Atitlan

Een boottocht over het prachtige meer van Atitlan bracht ons in Santiago Atitlan, een visserdorpje gelegen tussen de vulkanen. Het weer was helder waardoor we mooi zicht hadden op het meer en de bergen eromheen. De vulkanen waren omgeven door laaghangende bewolking, wat een schitterend plaatje gaf. Een lekker zonnetje maakte deze boottocht nog aangenamer.

In het pittoreske dorpje aangekomen brachten we eerst een bezoek aan Maximon. Dit is een God die ooit door de Spanjaarden is geïntroduceerd. Het is een zeer zonderlinge God, want hij rookt en drinkt bij het leven. Het houten beeldje wordt de hele dag door bewaakt en van vers rookwaar en drank voorzien. Hoewel het er voor ons zeer kolderiek uitziet is het voor de dorpelingen een uiterst serieuze aangelegenheid. Indiginas komen vanuit heel Guatemala om Maximon eer te bewijzen.

In het dorpje hadden we volop gelegenheid op souvenirs te jagen. De vele bedelaars en kleine kinderen die je smeekten een sleutelhanger te kopen maakten dit wel wat minder prettig. Maar uiteindelijk konden we toch bepakt en bezakt de bootreis terug weer aanvangen.

De volgende bestemming is Antigua Guatemala. Eens de voormalige hoofdstad van het land, nu vooral veel vergane glorie. De straten zijn guur en smering en alle gebouwen die ertoe doen worden bewaakt door kerels met shotguns. Alleen de straat op gaan wordt afgeraden en we krijgen tevens het advies dicht bij het hotel te blijven. Niet echt een ideale plek om lang te verblijven.