Laatste dag in Playa

Vandaag was alweer de laatste volledige dag in Playa del Carmen, want morgen vertrekt onze vlucht. Dit laatste dagje besteedden we door een beetje uit te rusten van alle belevenissen van de afgelopen weken en rond te struinen in het stadje.

Traditiegetrouw zocht ik eerst de Starbucks op voor een lekker ‘bakkie bucks’. Dat mag in geen enkele goede vakantie ontbreken vind ik! Voor wie hem zoekt, de Starbucks zit schuin tegenover de Burger King. Betalen kan met dollars. Het is wel duidelijk dat de Amerikaanse toerist hier de doelgroep is. Dat iedereen hier ook een aardig woordje Engels spreekt, is dan wel weer makkelijk.

Gelukkig valt er ook genoeg typisch Mexicaans te genieten. In Mexico heb ik ontdekt dat ik een grote liefhebber van Taco’s en Burrito’s ben. Ze hebben hier vele soorten Taco’s: met kip, garnalen, rundvlees, kaas, vegetarisch, enzovoort. Je kunt uit allerlei bakjes sla en sausjes toevoegen. Erg lekker!

Omdat je toch ook een beetje op de hoogte wil blijven, kocht ik een Mexicaanse krant. Zoals de voorpagina echter al laat zien kun je niet echt van kwaliteitsnieuws spreken. In Mexico vind je in de kranten naast prikkelende dames veel schokkende foto’s van onsmakelijke gebeurtenissen. Misdadigers worden met foto, naam en toenaam gepubliceerd. Respect voor privacy is er niet en er lijken geen regels voor etiquette te bestaan, alles is geoorloofd.

Wat me opviel wanneer ik door de straten van Mexico liep, waren de waarschuwingsborden. De boete voor de overtreding staat eronder, niet in geld maar een aantal dagen minimum salaris! Zo lezen we dat het autorijden in een auto-vrije straat acht dagen aan Mexicaans minimumsalaris kost. Merkwaardig aan dit systeem is natuurlijk dat er veel weerstand is van de bevolking tegen het verhogen van de minimumlonen, om de verkeerde redenen.
Over verkeersborden in Mexico gesproken, in vrijwel alle borden in het binnenland zitten gaten die verdacht veel op kogelgaten lijken. Je zou bijna denken dat er een schietvereniging actief is die alle verkeersborden structureel onder vuur neemt, maar dat is uiteraard niet het geval. De borden worden uit voorzorg geperforeerd zodat de Indiginas bevolking ze niet kan stelen om te gebruiken als handige gratis tortilla bakplaat!