De Torens van Tikal

Vandaag was het dan eindelijk zover, we zouden een bezoek gaan brengen aan de grootste en imposantste der Maya steden: Tikal. Tikal is één van de wereldwonderen van de Nieuwe Wereld en was bijna anderhalf millenium de grootste en machtigste stad van Midden-Amerika (van 400 BC tot 1000 AD). Hier kwam de Maya beschaving tot volledige bloei. Nu hadden we al best wat Maya ruïnes bezocht maar Tikal overtrof alles. Hier zijn de tempels en piramides hoger en indrukwekkender dan waar ook.

Het regenwoud dat om Tikal heen ligt draagt bij aan de mystieke sfeer. Om bij de stad te geraken moesten we dwars door de jungle heen. Er waren weliswaar paden aangelegd voor de toeristen en archeologen, maar onze gids koos voor listige short-cuts door het oerwoud. Onderweg kwamen we daardoor allerlei exotische dieren tegen. We spotten diverse slingerapen, toekans, neusbeertjes, parasolmieren, wilde kalkoenen en angstaanjagende spinnen. Rondom ons hoorden we het typische geluid dat je doorgaans met regenwouden associeert. Het gebrul van apen, het sissen van krekels, het gefluit van vogels en diverse andere geluiden die door mijn ongeoefende oor niet thuis te brengen waren.

Eenmaal bij de ruïnes aangekomen slaakte werkelijk iedereen een kreet van verbazing. Daar midden in het oerwoud rezen de torens majestueus op boven de bomen. Een groots monument van een eens zo bloeiende beschaving.

We beklommen de hoogste van alle tempels, waar vandaan we een prachtig uitzicht hadden over de overige ruïnes, die daar stil tussen de bomen onder de mist al duizenden jaren stonden. Vervolgens bezochten we de centrale plaza, waar twee enorme tempels tegenover elkaar staan en diverse andere bouwwerken eromheen. De omvang en schoonheid van het geheel waren verbazingwekkend. Het is bijna onvoorstelbaar hoe Tikal er in volle glorie uit moet hebben gezien, met een half miljoen inwoners en de trotse tempels glimmend met goud, jade en marmer.

Slechts twintig procent van alle gebouwen in Tikal zijn uitgegraven uit het oerwoud, wat het wonder alleen maar groter zal maken naarmate er meer archeologische arbeid wordt verricht. Het raadsel waarom deze formidabele stad ooit is verlaten blijft echter onverminderd groot. Historici hebben hier nog geen definitief antwoord op.

Wel bekend is dat de Maya’s onder invloed van de Azteken mensenoffers zijn gaan brengen. De buik werd opengesneden, het kloppende hart uit het slachtoffer gerukt die daarna onthoofd werd en van de trappen afgegooid. De menigte beneden stak het hoofd dan op een spies. Op deze wijze moeten tienduizenden onfortuinlijken aan hun einde gekomen zijn.

Zoals duidelijk blijkt uit de overwoekerde en half ingestorte tempels hebben al deze offers hun beoogde effect echter niet gehad. Hoewel je kunt discussieren over de vraag of de goden Tikal werkelijk verlaten hebben, want het blijft een heilige plaats van de Maya’s, zelfs heden ten dage nog.

  • Door Fleur, september 30, 2008 @ 7:11 am

    hOI jER,
    ER VALT WEER HEEL WAT TE ONTDEKKEN.
    ARCHEOLOGIE KAN OOK HEEL LEUK ZIJN.
    GROETJES

  • Door Bowie, september 30, 2008 @ 2:09 pm

    Dat filmpje lijkt erg op een scene uit ‘Wie is de Mol?’. Ze waren toen ook in Zuid-Amerika…

    Ziet er goed uit man!

  • Door Fleur, september 30, 2008 @ 2:37 pm

    Nou die spinnen mag je daar laten! Ziet er heel indrukwekkend uit! Doe je wel voorzichtig met al die enge beesten?!

    Zie dat je ook aardig aan het trainen bent daar… Al die steilen trapjes en zo.

    En zie ik daar nou chicks op de foto? Zijn er leuke mensen bij in de groep ;-)!

    Dikke kus je zus!

  • Door Rose, september 30, 2008 @ 7:28 pm

    Echt de bush bush. Krijg je nog paranormale signalen binnen van overleden Mayas?
    Mooi allemaal neergezet in je reisverslag, je kunt zo een promo maken. Het filmpje doet het ook goed om de sfeer te proeven.
    Hoe is de groep? Ik hoor nogal wat Noord Nederlandse accenten. Nuchtere Hollanders?

Andere links naar dit artikel